Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Προβλέψεις της Intel

Τεχνολογία - 31/08/2005

Η Intel Corporation παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Intel Developer Forum τις μακροχρόνιες έρευνές της για τη δημιουργία ευφυέστερων και ασφαλέστερων ηλεκτρονικών προϊόντων, ικανών να προσαρμόζονται στον τρόπο που τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι «εστιασμένες στο χρήστη» τεχνολογίες πλατφόρμας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία συστημάτων που θα ανταποκρίνονται διαισθητικά στους ανθρώπους και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους.

Ο κ. Justin Rattner, Senior Fellow της Intel και Director του Intel Corporate Technology Group, εξήγησε στην ομιλία του στο Intel Developer Forum, ότι τα υφιστάμενα ηλεκτρονικά προϊόντα δεν έχουν σχεδόν κανένα τρόπο να γνωρίζουν το πως τα χρησιμοποιούν, ποιος τα χρησιμοποιεί, ή τι θέλει ο χρήστης να επιτύχει, χωρίς αυτό το άτομο να κατευθύνει την κάθε τους κίνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί απογοήτευση εξαιτίας όλων το πραγμάτων που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι απλώς και μόνο για να χρησιμοποιήσουν και να διαχειριστούν την τεχνολογία τους. Το μέλλον των ηλεκτρονικών θα καθοριστεί από την ανάγκη για απλούστερους, πιο διαισθητικούς τρόπους χειρισμού των τεχνολογιών, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται μια νέα γενιά «εστιασμένων στον χρήστη» τεχνολογιών πλατφόρμας.

«Μια πλατφόρμα εστιασμένη στο χρήστη θα μπορεί να είναι οποιαδήποτε συσκευή έχει την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό της, να γνωρίζει ποιοι είμαστε, που είμαστε, και να προσπαθεί να προβλέψει τι θέλουμε να γίνει,» επισημαίνει ο κ. Rattner. «Θα χρειάζονται ψηφιακές αισθήσεις για να αναγνωρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο και τη λειτουργία που φέρνουν εις πέρας. Θα χρειαστούν επίσης νέα επίπεδα νοημοσύνης για να κατανοούν τις ανάγκες μας και να συνεργάζονται με αλλά ηλεκτρονικά ώστε να δρουν εκ μέρους μας, χωρίς να προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στη διαδικασία.»

Συστήματα Εστιασμένα Στο Χρήστη Απαιτούν Νέα Επίπεδα Νοημοσύνης

Οι πλατφόρμες που εστιάζουν στο χρήστη θα φέρουν νέες απαιτήσεις στον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος αναπτύσσει υλικό, λογισμικό, υπηρεσίες και διασυνδέσεις. Η Intel ήδη εξελίσσει τις αρχιτεκτονικές των επεξεργαστών της για απόδοση που θα πλησιάζει το ‘super computer’, αξιοποιώντας πολλαπλούς πυρήνες επεξεργασίας σε κάθε επεξεργαστή (το οποίο είναι σαν να προστίθενται πολλαπλοί ‘εγκέφαλοι’ σε έναν υπολογιστή). Για την δημιουργία περισσότερο διαισθητικών πλατφόρμων και για να βοηθήσει να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες των ανθρώπων, η Intel οραματίζεται την τοποθέτηση δεκάδων, ακόμα και εκατοντάδων υπολογιστικών πυρήνων που εξοικονομούν ενέργεια μέσα σε ένα και μόνο επεξεργαστή.

Κάθε τσιπ θα είναι ικανό να αναθέτει δυναμικά σε μεμονωμένους πυρήνες ή σε συστοιχίες πυρήνων επεξεργασίας, μαζί με την απαραίτητη μνήμη και το εύρος ζώνης, συγκεκριμένες εργασίες, όπως να βλέπουν, να ακούν, να αφοσιώνονται στην ασφάλεια του δικτύου ή σε παιχνίδια και να καταλαβαίνουν εντολές. Αυτές οι μελλοντικές πλατφόρμες θα χρησιμοποιούν λογισμικό ‘εικονικοποιήσης’ (virtualization software) για να τοποθετούν τείχη ασφαλείας γύρω από το τμήμα των υπολογιστικών πόρων που έχουν αφοσιωθεί σε κάθε εργασία, ούτως ώστε να λειτουργούν καλύτερα και να μην παρεμβαίνουν σε άλλες εφαρμογές.

Οι πλατφόρμες που εστιάζονται στο χρήστη θα χρησιμοποιούν αυτό το νέο επίπεδο νοημοσύνης για να διαχειρίζονται πολλαπλές εργασίες και πόρους εισερχόμενων ερεθισμάτων (βίντεο για να βλέπουν, ήχο για να ακούν και να μιλάνε, αισθητήρες για να αισθάνονται, αποθηκευτικό χώρο για να θυμούνται, το δίκτυο και τις ράδιο-συνδέσεις για να συνδέονται με το Internet και με άλλες συσκευές) και εν συνεχεία θα εφαρμόζουν πρακτικές τεχνητής εκμάθησης (machine learning) για να απλουστεύσουν τη ζωή μας. Για να διευκρινίσει αυτό το σημείο, ο κ. Rattner παρουσίασε ένα ερευνητικό έργο με το όνομα Diamond (Διαμάντι), μιας πιο διαισθητικής εφαρμογής εύρεσης εικόνων που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τους ερευνητές της Intel και του Carnegie Mellon University στο Pittsburgh.

«Φανταστείτε αν όλες οι σελίδες όλων των ιατρικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του συνεδρίου έπεφταν στο πάτωμα και εσείς έπρεπε να ψάξετε ανάμεσά τους για μια συγκεκριμένη εικόνα ενός καρκινογόνου κύτταρου. Χωρίς ονόματα αρχείων, χωρίς ντοσιέ, μόνο στοίβες από εικόνες• αυτό ονομάζεται ανεύρεση μη-καταχωρημένων δεδομένων,» είπε ο κ. Rattner. «Λειτουργώντας ταυτόχρονα σε σειρά υπολογιστών, το Diamond χρησιμοποιεί καινοτομίες στην υπολογιστική όραση και στην τεχνητή εκμάθηση για να ερευνήσει τα δεδομένα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι, καταρχήν μελετώντας με τι μοιάζει η επιθυμητή εικόνα – το σχήμα, το χρώμα, τα περιεχόμενα- και στη συνέχεια βρίσκοντας αυτές που ταιριάζουν περισσότερο στην περιγραφή. Είναι μια αρχική προσπάθεια να κάνουμε για τα δεδομένα, ότι έκαναν τα φύλλα εργασίας για τους αριθμούς.»

Οι Συνεχείς Καινοτομίες σε Επίπεδο Πλατφόρμας είναι Απαραίτητες για να Εστιαστούν τα Συστήματα στο Χρήστη

Για να φροντίσει η πλατφόρμα που εστιάζεται στο χρήστη τον εαυτό της, θα πρέπει να μπορεί να αισθανθεί τον περιβάλλοντα χώρο και εν συνεχεία να ανταποκριθεί σε απειλές και προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της. Για να το επιτύχει αυτό, η Intel ερευνά τη χρήση των τεχνολογιών αισθητήρων σε συνδυασμό με την «λογική» εντός των συστημάτων. Ένα παράδειγμα είναι η εγκατάσταση αισθητήρων θερμότητας μέσα στους server για να εντοπίζουν πιθανή υπερθέρμανση. Μπορούν να ενεργοποιήσουν την ευφυή ανακατανομή των εργασιών ανάμεσα σε εκατοντάδες συστήματα μέσα στο κέντρο δεδομένων έτσι ώστε να αποφευχθεί απώλεια δεδομένων ή βλάβη του συστήματος.

Ο κ. Rattner παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η αναγνώριση δικτύου που είναι ενσωματωμένη σε μεμονωμένες συσκευές, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακοπούν επιθέσεις ιών τύπου worms από το πρώτο μολυσμένο σύστημα. Ισχυρές επιθέσεις worms μπορούν να μεταδοθούν σε όλο το δίκτυο, μεταπηδώντας από σύστημα σε σύστημα ταχύτερα από τον εφικτό χρόνο ανταπόκρισης των ανθρώπων. Το Circuit Breaker είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Intel που σταματά νέα worms στα ‘πρώτα τους βήματα’, επιτρέποντας στην κάθε συσκευή να ελέγχει με ευφυή τρόπο την υγεία της κίνησης του δικτύου που την αφορά. Το Circuit Breaker ψάχνει για ανωμαλίες στις συμπεριφορές του δικτύου του συστήματος και απομονώνει το σύστημά του από το δίκτυο με το πρώτο σημάδι επίθεσης. Με αυτό τον τρόπο, τα συστήματα ‘αυτο-αστυνόμευσης’ μπορούν να δημιουργήσουν μια τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια στην διάδοση ενός worm.

Η πιο δύσκολη ίσως πρόκληση για τη δημιουργία συστημάτων που διαισθητικά αποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες μας, είναι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν το πλαίσιο: τα «ποιος», «τι» και «που» της ζωής μας. Οι υπολογιστικές τεχνολογίες αναγνώρισης τοποθεσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα συστήματα να ανταποκρίνονται πιο διαισθητικά σε απαιτήσεις, όπως κατέβασμα διαφορετικών ειδών μουσικής στο οικογενειακό αυτοκίνητο, στην κουζίνα ή στο κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις ενός ατόμου. Ή, θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν έναν εργάτη εργοστασίου για συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης διαφορετικών μηχανημάτων βάσει προσεγγιστικού υπολογισμού, των συνθηκών ασφάλειας και του επιπέδου εκπαίδευσης του εργάτη. Και θα πρέπει να το κάνει αυτό με κατάλληλο και διακριτικό τρόπο.

Η Intel θα συνεργαστεί στενά με τον κλάδο - κατασκευαστές OEMs, ανεξάρτητους πάροχους λογισμικού ISVs και προγραμματιστές - σε πολλαπλά μέτωπα, ώστε να κάνει το όραμα της εστιασμένης στο χρήστη υπολογιστικής πραγματικότητα και να φέρει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πιο ευφυή προϊόντα που τους είναι χρήσιμα εκεί που μένουν.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα της Intel σχετικά με τις εστιασμένες στο χρήστη πλατφόρμες, μπορείτε να βρείτε στο http://www.intel.com/technology/


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top