Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Πολιτική - 29/10/2005

Το ΚΚΕ έχει θέσει προ των ευθυνών τους τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τη σημερινή της ΝΔ. Το ουσιαστικότερο σ΄ αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της επικράτειας της Σερβίας. Είναι η διακήρυξη και η εμμονή στην υπεράσπιση της αρχής της μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

H απόφαση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μετά από την υιοθέτηση της έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Κάρλ Έιντε, αποτελεί ένα ακόμα  βήμα προς την ανεξαρτητοποίηση του,  προς τον επικίνδυνο, για τους λαούς των Βαλκανίων,  δρόμο της αλλαγής των συνόρων.
Αποτελεί τη συνεχεία των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και της απόφασης 1244/99 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μετέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο σε ένα ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο με την παρουσία στρατευμάτων του, και τη μετατροπή των ένοπλων αλβανικών ομάδων του UCK σε αστυνομικό σώμα για τη «διατήρηση της τάξης».
Αν και η έκθεση, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τα θέματα  της προστασίας των Σέρβων, των Ρόμα και των άλλων μειονοτήτων, ότι  λίγοι  είναι οι  πρόσφυγες  που έχουν επιστρέψει στις εστίες τους καθώς δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διαβίωσή τους, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να προχωρήσει στην διαδικασία για την διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.
Οι ΗΠΑ και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ  που τάσσονται με την άποψη της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας στο Κοσσυφοπέδιο που ζητά ανεξαρτησία, και πρωταγωνιστούν για την υλοποίησή της, αποσιωπούν πως ακόμα και η  απόφαση του 1244/99 του Συμβούλιου Ασφαλείας  καθορίζει πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα στα Βαλκάνια. Διεκδικήσεις απόσχισης ή και ανεξαρτητοποίησης διατυπώνονται και για τη Σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπου υπάρχει ουγγρική μειονότητα, ακόμα  και για το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβιτς, τις  σερβικές περιοχές που συνορεύουν με το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης τα σύνορα μεταξύ Σερβίας (στο Κοσσυφοπέδιο) και της γειτονικής ΠΓΔΜ δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία της Οχρίδας, έχει αυξημένες διεκδικήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ξανά σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονική μας χώρα. Επιπλέον η σημερινή ηγεσία του Μαυροβουνίου ετοιμάζεται για δημοψήφισμα με αίτημα μια νέα σχέση με τη Σερβία που μπορεί να οδηγήσει και στη διάλυση της σημερινής ένωσης Σερβίας – Μαυροβουνίου.
Το ΚΚΕ έχει επισημάνει έγκαιρα και επανειλημμένως τους κινδύνους  που απορρέουν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, από την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και την επιδίωξη τους  για επαναχάραξη των συνόρων.  Έχει  καταγγείλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της περιοχής την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.  Έχει  αντιταχθεί στη συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην ΝΑΤΟϊκή κατοχή  του Κοσσυφοπεδίου και απαιτεί  να επιστρέψει τώρα από εκεί. Αυτό το αίτημα αφορά και τις υπόλοιπες ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται σε άλλες χώρες.
Το επείγον καθήκον σήμερα είναι η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνει ο συντονισμένος και αποφασιστικός αγώνας του αντιϊμπεριαλιστικού, αντιΝΑΤΟϊκού κινήματος στη χώρα μας και στις άλλες Βαλκανικές χώρες, αγώνας που θα δίνει  προοπτική.

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top