Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Χαρτί που σβήνει μόνο του

Τεχνολογία - 23/12/2006

Οι επιστήμονες της Xerox επινόησαν έναν τρόπο για τη δημιουργία εκτυπώσεων που να διαρκούν μόνο μία ημέρα, έτσι ώστε το χαρτί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.

Αυτή η τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, θολώνει τα όρια ανάμεσα στα εκτυπωμένα έγγραφα και την ψηφιακή απεικόνιση και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης χαρτιού.
Η πειραματική τεχνολογία εκτύπωσης, μια συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Ερευνών της Xerox στον Καναδά και του PARC (Κέντρο Ερευνών του Palo Alto), θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τις εκτυπωμένες σελίδες που χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα προτού πεταχτούν στα σκουπίδια. Η Xerox εκτιμά ότι δύο στις πέντε σελίδες που εκτυπώνονται στο γραφείο προορίζονται για αυτό που αποκαλείται «καθημερινή χρήση», όπως για e-mail, ιστοσελίδες και υλικό αναφοράς που έχει εκτυπωθεί μόνο για μια απλή ανάγνωση.
«Παρά το γεγονός ότι βασιζόμαστε στον Η/Υ για να διακινούμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, υφίσταται ακόμα ισχυρή εξάρτηση από την εκτυπωμένη σελίδα για την ανάγνωση και την κατανόηση του περιεχομένου. Φυσικά, όλοι θα θέλαμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο χαρτί, γνωρίζουμε όμως από τις συνομιλίες μας με τους πελάτες πως πολλοί άνθρωποι προτιμούν ακόμα να δουλεύουν με τις πληροφορίες τυπωμένες σε χαρτί. Τα αυτο-διαγραφόμενα έγγραφα για βραχυπρόθεσμη χρήση παρέχουν τον καλύτερο συνδυασμό των δύο», ανέφερε ο Paul Smith, XRCC manager στον τομέα σχεδιασμού και σύνθεσης νέων υλικών της Xerox.
Η Xerox έχει κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία της τεχνολογίας που αποκαλεί «το χαρτί που σβήνει μόνο του». Αυτή τη στιγμή αποτελεί μέρος ενός εργαστηριακού σχεδίου που εστιάζει στην έννοια των μελλοντικών δυναμικών εγγράφων. Για να αναπτύξουν το χαρτί που σβήνει μόνο του, οι ερευνητές χρειάστηκε να βρουν τρόπους δημιουργίας προσωρινών εικόνων. Η στιγμή της έμπνευσης ήρθε από την ανάπτυξη συνθέτων που αλλάζουν χρώμα όταν απορροφούν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός και μετά εξαφανίζονται βαθμιαία. Στην παρούσα εκδοχή του, το χαρτί σβήνει από μόνο του σε περίπου 16-24 ώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.
Ενώ οι επιστήμονες της Xerox δουλεύουν πάνω στη χημεία της τεχνολογίας, οι συνάδελφοί τους στο PARC – τον τόπο γέννησης του εκτυπωτή laser – διερευνούν τρόπους για να δημιουργήσουν μια συσκευή που θα μπορούσε να εγγράψει την εικόνα πάνω στο ειδικό χαρτί. Οι ερευνητές του PARC ανέπτυξαν έναν πρωτότυπο «εκτυπωτή» που δημιουργεί την εικόνα πάνω στο χαρτί με τη χρήση μιας ράβδου φωτός, η οποία παρέχει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός ως πηγή εγγραφής.
Η εγγεγραμμένη εικόνα εξαφανίζεται βαθμιαία με φυσικό τρόπο όσο περνάει η ώρα ή μπορεί να σβηστεί αμέσως αν εκτεθεί στη θερμότητα. Ενώ οι υποψήφιοι χρήστες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προσωρινά έγγραφα, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η εν λόγω τεχνολογία να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. «Αυτό θα παραμείνει σχέδιο έρευνας για κάποιο χρόνο», ανέφερε ο Eric Schrader, PARC area manager στον τομέα των βιομηχανικών συστημάτων μελανιών. «Τα πειράματά μας αποδεικνύουν ότι μπορεί να γίνει και αυτό είναι το πρώτο βήμα, όχι όμως και το μοναδικό, για την ανάπτυξη ενός εμπορικά βιώσιμου συστήματος».
Τα προσωρινά έγγραφα είναι μέρος των διαρκών επενδύσεων της Xerox στην αειφόρο καινοτομία – ή στα λεγόμενα «πράσινα προϊόντα» – που επιφέρουν μετρήσιμα οφέλη στο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η τεχνολογία εκτύπωσης στερεάς μελάνης, η οποία δημιουργεί 90% λιγότερα απορρίμματα από ό,τι οι εφάμιλλοι εκτυπωτές laser, οι πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας συσκευές εκτύπωσης, φωτοαντιγραφής και πολυλειτουργικές συσκευές και άλλες καινοτομίες που εξοικονομούν χαρτί.

Πηγή : Computertriti.gr

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top