Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Τα 13 καλύτερα Error Messages όλων των εποχών

Τεχνολογία - 26/09/2008

Στην ιστορία της τεχνολογίας έχουν εμφανιστεί πάρα πολλά διάσημα μηνύματα λάθους, που μας ενημερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στον υπολογιστή μας ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχουμε. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ωραία μηνύματα που έχουμε δει και σας τα παρουσιάζουμε.

Τα 13 καλύτερα Error Messages όλων των εποχών

13. Abort, Retry, Fail? (MS-DOS)

Το πιο περιεκτικό μήνυμα στην ιστορία, μόνο τρεις λέξεις, που μάλιστα δεν βγάζει κανένα νόημα. Ποια η διαφορά μεταξύ Abort και Fail; Επίσης μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από τα πιο απλά (ξεχάσαμε να βάλουμε δισκέτα στο drive) μέχρι τα χειρότερα (ο σκληρός δίσκος πέθανε). Φυσικά καμία επιλογή από τις τρεις δε σε βοηθάει να λύσεις το πρόβλημα...

Το μήνυμα υπάρχει σε παλιές εκδόσεις του MS-DOS. Σε πιο παλιότερες εκδόσεις υπάρχει μια παραλαγή, το Abort, Retry, Ignore?

12. Guru Meditation (Commodore Amiga)

Πόσοι από εδώ θυμούνται τις Amiga; Ένας από τους πιο διάσημους υπολογιστές όλων των εποχών, ειδικευμένος σε multimedia εφαρμογές της εποχής. Κλασικά, οι χρήστες του βρίσκονταν σε διαρκή διαμάχη με τους χρήστες των Atari ST.

Παρά το πολύ καλό γραφικό interface της, το παραπάνω μήνυμα λάθους έβγαινε σε ένα κόκκινο πλαίσιο που αναβόσβηνε. Οι δεκαεξαδικοί αριθμοί που έδινε για να εξηγήσει το σφάλμα φυσικά ήταν άχρηστοι για το 99% των χρηστών που αντιμετώπιζαν το μήνυμα και δεν ξέραν τι να κάνουν. Βέβαια, είχαν προετοιμαστεί για αυτό από τη φράση "Guru Meditation".

11. The Red Screen of Death (Windows)

Ξέρατε ότι οι Screens of death των windows έρχονται σε πολλά χρόματα και όχι μόνο σε μπλε; Κι όμως! Σύμφωνα με τη Wikipedia, τα Windows Longhorn, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα που τελικά έγινε Windows Vista, όταν κολλούσε έβγαζε ένα μήνυμα πλήρους οθόνης σε κόκκινο φόντο.

10. Power On Self-Test Beep (PCs)

Τα περισσότερα μηνύματα λάθους που υπάρχουν, περιέχουν κάποιο κείμενο και πολλές φορές κάποια εικόνα, τα οποία σε ενημερώνουν για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Τι γίνεται όμως όταν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που ο υπολογιστής δεν μπορεί ούτε καν να γράψει κείμενο; Τότε παρουσιάζεται το Power On Self-Test Beep, ένα είδος ειδοποίησης για το λάθος, που προέρχεται από τα πρώτα IBM PCs. Είναι μια σειρά από ακουστικά σήματα (beeps) που ακούγονται από το ηχειάκι του PC (ή από τα ηχεία σε καινούργια PC με soundcard ενσωματωμένη στη motherboard), δημιουργούνται από το BIOS του υπολογιστή και ενημερώνουν για σφάλματα στο hardware.

Το κάθε BIOS χρησιμοποιεί τους δικούς του "κωδικούς". Τα πρώτα PC για παράδειγμα κάναν ένα μικρό και δύο μεγάλα beep για να ενημερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών. Από την άλλη, ένα σύντομο beep έδειχνε ότι όλα πάνε καλά. Αργότερα, το AMI BIOS χρησιμοποιούσε 11 beep για να δηλώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με την cache.

9. FailWhale (Twitter)

Μια πολύ ωραία εικόνα, ευχάριστη στα παιδάκια... Για όσους όμως χρησιμοποιούν το twitter, αυτή η εικόνα είναι ένας εφιάλτης! Εμφανίζεται όταν η υπηρεσία έχει υπερφορτωθεί και δεν λειτουργεί σωστά, κάτι που πριν λίγο καιρό ήταν πολύ συνηθισμένο.

Φυσικά, όπως και πολλά άλλα μηνύματα λάθους, η φάλαινα αυτή κυκλοφορεί σε πολλά t-shirt!

8. lp0 on fire (Unix)

Τα περισσότερα μηνύματα λάθους σχετικά με εκτυπώσεις αναφέρουν απλά πράγματα, όπως π.χ. εμπλοκή χαρτιού, άδεια μελάνια κ.λ.π. Φυσικά όλα αυτά λυνονται και πολύ εύκολα. Το Lp0 on fire όμως ήταν σημαντικό, μπορούσε να σημαίνει από καταστροφή περιουσίας, μέχρι και θανάτους. Οι παλιοί τεράστιοι εκτυπωτές που χρησιμοποιούνταν στο Unix στη δεκαετία του '70, κάποιες φορές υπερθερμένονταν και παίρναν φωτιά. Όταν κάποιο πρόβλημα παρουσιάζονταν και το Unix δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, ενημέρωνε τους χρήστες ότι ο εκτυπωτής έπιασε φωτιά!

Το πρόβλημα σιγά - σιγά διορθώθηκε, όμως το μήνυμα λάθους συνέχισε να υπάρχει. Αν και εμφανίζεται σπάνια, υπάρχει μέσα στον πυρίνα αρκετών σύγχρονων unix based λειτουργικών συστημάτων.

Ίσως να ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ανάλογο μήνυμα για μπαταρίες laptop;

7. Kernel Panic (Unix/Linux/Macintosh)

Μπορεί τα Mac να είναι πιο αξιόπιστα από τα Windows, αλλά ακόμα και αυτά κάποιες φορές κολλάνε τόσο πολύ που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει reboot. Τα σφάλματα αυτά είναι γνωστά ως Kernel Panics. Δεν είναι υπέροχο να βλέπεις ένα μήνυμα λάθους με τη λέξη ΠΑΝΙΚΟΣ;

Είναι ένα σφάλμα που προέρχεται από το Unix, υπάρχει φυσικά και στο Linux, και έχει ενσωματωθεί στο Mac OS από το 2001 που ενσωματώθηκε Unix based πυρήνας.

Τουλάχιστον, αν και στα Mac το Kernel Panics είναι το ίδιο καταθλιπτικά με τα Blue Screens of Death των windows, είναι πιο στυλάτα. Αντί να σου δίνει κάποιο δεκαεξαδικό κώδικα, σου λέει τα άσχημα νέα σε 4 γλώσσες, μαζί με μια εικόνα του Power Button, ώστε να καταλάβουν όλοι πως δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουν το reboot.

6. Windows Must Restart Because the Remote Procedure Call (RPC) Service Terminated Unexpectedly (Windows)

Ένα περίεργο μήνυμα λάθους που εμφανίστηκε στα Windows τον Αύγουστο του 2003. Ένα service των windows πέθαινε, οπότε σε ένα λεπτό θα έσβηνε ο υπολογιστής!

Τελικά ένοχος ήταν το Blaster worm, το οποίο, όπως κάθε καλογραμμένο worm, διαδόθηκε άμεσα σε όλο το διαδίκτυο

Στις 29 Αυγούστου του 2003, έγινε η σύληψη του Jeffrey Lee Parson, ο οποίος είχε γράψει το worm.

5. Does Not Compute (Lost in Space, κ.α.)

Το συγκεκριμένο μήνυμα λάθους είναι φανταστικό. It’s Does Not Compute, μια φράση που έλεγε το robot στην τηλεοπτική σειρά Lost in Space (χαμένοι στο διάστημα), αν και αργότερα χρησιμοποιήθηκε άπειρες φορές.

4. The Red Ring of Death (Xbox 360)

Πρόκειται για ένα μήνυμα λάθους της κονσόλας Xbox 360 της Microsoft, με το οποίο αργότερα η κονσόλα τερματίζει τη λειτουργία της.

Το όνομα έρχεται από το ότι το Xbox ανάβει τα 3/4 του κύκλου που υπάρχει γύρω από το Power Button, για να ενημερώσει ότι έχει παρουσιαστεί τόσο σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει η κονσόλα να επιστραφεί στη Microsoft για επισκευή.

3. Sad Mac (Macintosh)

Παλιότερα, οι χρήστες του MS-DOS, οι οποίοι βλέπανε μόνο κείμενο, θεωρούσαν το Mac ...χαριτομένο. Και όντως ήταν, ακόμα και όταν έπρεπε να ενημερώσει για κάποιο κόλλημα το οποίο θα στοίχιζε τη δουλειά σου.

Η εικόνα που εμφανίζεται είχε σχεδιαστεί από την Susan Kare, και εμφανίζονταν κατά την έναρξη όταν κάτι δεν λειτουργούσε σωστά, αντί για το Happy Mac το οποίο εμφανίζονταν φυσιολογικά. Και φυσικά συνοδεύονταν από τους αντίστοιχους δεκαεξαδικούς αριθμους που υπάρχουν σε κάθε μήνυμα λάθους που σέβεται τον εαυτό του :D

2. 404 File Not Found (Web)

Αυτό το μήνυμα σε ενημερώνει ότι η σελίδα που έψαχνες στο Web, δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα λάθους στην ιστορία. Είναι το μοναδικό μήνυμα λάθους στο web, του οποίο τον κωδικό γνωρίζουν ακόμα και οι απλοί χρήστες. Και φυσικά είναι τελείως άκακο, αφού στο 99% των περιπτώσεων εμφανίζεται απλά όταν έχουμε γράψει λάθος διεύθυνση.

Φυσικά, πολλά site προσπαθούν να γίνουν δημιουργικά, αλλάζοντας τη σελίδα με το μήνυμα λάθους, και αυτό έχει γίνει πλέον μόδα. Δείτε για παράδειγμα αυτό.

Και επίσης, το ότι το λάθος λέγεται 404, δε σημαίνει ότι υπάρχουν πριν από αυτό άλλα 403. Το πρώτο 4 σημαίνει ότι υπάρχει συνακτικό λάθος, και το 04 μας αναφέρει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.

1. The Blue Screen of Death (Windows)

Φυσικά όποιον και να ρωτήσουμε για το πιο δημοφιλες μήνυμα λάθους, όλοι θα μας πουν για το BSoD! Είναι πραγματικά διάσημο, και έχει την τάση να εμφανίζεται πάντα στα πιο τρελά σημεία:

Σε προβολή κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο:

Σε κάποιο Καναδικό πολυκατάστημα (φωτογραφία: Sean Galbraith):

Σε αεροδρόμια (Φωτογραφία: Antonio Lopes):

Στην Times Square (Φωτογραφια: Chad Dickerson):

Κυνηγάει πάντα τον Bill Gates:

Μερικά αξισημείωτα γεγονότα σχετικά με τις BSoD:

Αρχικά δεν ήταν μήνυμα των Windows. Σύμφωνα με τη Wikipedia, έχει ονομαστεί από μια εταιρεία προγραμματιστικών εργαλείων με το όνομα Lattice όταν δούλευε για το OS/2, ένα λειτουργικό σύστημα της IBM (στο οποίο είχε ανακατευτεί και η Microsoft). Το OS/2 και οι εκδόσεις των Windows ως την 3.11 είχαν Black Screens of Death.

Υπάρχει σε Screensaver. Μπορείτε να κατεβάσετε το BlueScreen Screen Saver, το οποίο προσομοιώνει τις BSoD που υπάρχει στο λειτουργικό σύστημα που τρέχετε. Μάλιστα, διανέμεται από την ίδια τη Microsoft!

Μπορείτε να την φορέσετε. ErrorWear’s BSoD shirts...

Είναι όνομα ενός Rock Group. Μπορείτε να δείτε την MySpace page τους.

Κανείς δεν ξέρει γιατί είναι μπλε.

Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα. Το BSoD είναι ένα εργαλείο για αυτή τη δουλειά.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια bluescreen στο Mac. Έστω και ψεύτικη. κατεβάστε αυτό το screensaver ή αυτό το Dashboard widget.

Μπορείτε να βρείτε άπειρα site που να ασχολούνται με τις BSoD... μια αναζήτηση στο Google θα σας πίσει!

(το άρθρο προέρχεται από το technologizer.com και η απόδοση στα ελληνικά έγινε από εμάς)


http://technologizer.com/2008/09/18/errormessage/
Tags: Error message, Μηνύματα λάθους, BSoD, blue screen, apple, microsoft, windows, amiga, xbox, unix, linux.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top