Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

Έφυγε ο Χαρίλαος Φλωράκης

Ειδήσεις - 22/05/2005

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 91 ετών ο επίτιμος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης από καρδιακή ανακοπή Ο κ.Φλωράκης υπήρξε επί σειρά ετών ηγέτης του ΚΚΕ.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Ραχούλα της Καρδίτσας. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε την πολιτική του δράση, όταν μαθητής ακόμα του γυμνασίου Καρδίτσας το 1930 οργανώθηκε στη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο διετέλεσε γενικός γραμματέας από το 1972 έως το 1989. Από το 1990 μέχρι σήμερα διατηρούσε το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος. Η πολιτική ενασχόληση από υπεύθυνες θέσεις του Κόμματος του ανέδειξε σαν πολιτική ηγέτη ευρύτερης αποδοχής, ενώ για την προσφορά του τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν ξέκοψε ποτέ από τον τόπο μας, παρά τα δύσκολα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς, των φυλακών, των εξοριών και της περιόδου παρανομίας. Όλη του πολιτική πορεία συνδέθηκε με τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία, την Εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό. Με κάθε ευκαιρία διατράνωνε την καταγωγή του και μαχόταν για τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.


Ακολουθεί ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.:


ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων.

Ήταν το 4ο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του.

Είναι μόλις 15 χρονών, όταν συνδέεται για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα, διαβάζοντας το Αλφάβητο του Κομμουνισμού.

Το 1929 όταν ο βενιζελισμός με το ιδιώνυμο διώκει τους κομμουνιστές, εκείνος οργανώνεται στις Ομάδες Πρωτοπόρων μαθητών της ΟΚΝΕ.

Συμμετέχει στη δράση κατά της 4ης Αυγούστου μέσα από τις τάξεις του πανίσχυρου συνδικάτου των ΤΤΤ. Το 1940 παίρνει μέρος στον ελληνοιταλικό πόλεμο.

Ως υπάλληλος των ΤΤΤ, αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση και διατελεί γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας του κλάδου.

Το 1941 γίνεται μέλος του Κόμματος και παίρνει δραστήρια μέρος στην ανασυγκρότησή του. Εργάζεται κάτω από συνθήκες πλήρους παρανομίας ενώ οδηγείται δύο φορές στα κρατητήρια.

Παίρνει μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των Τριατατικών τον Απρίλη του ΄42, στην πρώτη μεγάλη απεργία υπό κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Προσχωρεί στο ΕΑΜ μία ακριβώς μέρα, μετά την ίδρυσή του, πολεμά τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Καπετάν Γιώτης και φθάνει στο βαθμό του ταγματάρχη.

Αντιπάλεψε τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και την ντόπια ολιγαρχία, στη μάχη του Δεκέμβρη. Πολέμησε τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, φθάνοντας στο βαθμό του υποστράτηγου.

Το 1949 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σπουδάζει και αποφοιτά αριστούχος από την Ακαδημία Πολέμου Φρούντζε της Μόσχας.

Διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται συνολικά 18 χρόνια. Τα 12 κατάδικος και ισοβίτης στις φυλακές και 6 χρόνια στις εξορίες. Πολλές φορές κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Από τις πιο γνωστές, η Μεγάλη Δίκη, το Μάιο του 1960 στο στρατοδικείο της Αθήνας.

Το Δεκέμβρη του ’72 στη 17η Ολομέλεια της ΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, όπου παρέμεινε μέχρι το 1989.

Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια τιμής του ΕΛΑΣ και στρατιωτικής αξίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Επίσης το βραβείο Φιλίας των λαών από τον πρόεδρο του ανώτατου σοβιέτ της ΕΣΣΔ, το βραβείο του Καρλ Μαρξ από το συμβούλιο του κράτους της Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το βραβείο Δημητρόφ από το τη Λαική Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Ιδιαίτερη στιγμή, η απονομή του βραβείου Λένιν το Σεπτέμβρη του 1984 από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης.

ΑΘΗΝΑ 22/5/05

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top