Αρχή » Αρθρογραφία
Νέο ηλεκτρονικό Σύστημα Διακανονισμού των Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου
Τεχνολογία » Internet και ISPs - 04/07/2005Η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε σε πλήρη λειτουργία από τη Δευτέρα 27/06/05 τη νέα πλατφόρμα διακανονισμού του Συστήματος Διακανονισμού Τίτλων (ΣΔΤ) του Ελληνικού Δημοσίου (Σύστημα Παρακολούθησης Τίτλων με Λογιστική Μορφή, στο εξής ‘το Σύστημα Άυλων Τίτλων’).
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των πιο εξελιγμένων παγκοσμίως αγορών εκκαθάρισης και διακανονισμού, παρέχοντας οριστικό διακανονισμό σε συνεχή χρόνο ( Real Time Gross Settlement (RTGS), Delivery versus Payment (DvP)- Model 1, σύμφωνα με τους ορισμούς της BIS), άμεση σύνδεση σε συνεχή χρόνο των συμμετεχόντων φορέων όσον αφορά την πληροφόρηση επί των συναλλαγών τους και αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης υψηλού όγκου συναλλαγών και αντίστοιχα περιορισμένους λειτουργικούς κινδύνους ανεξαρτήτως συνθηκών αγοράς.
Το νέο σύστημα λειτουργεί στην ίδια πλατφόρμα με την Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) επιτυγχάνοντας έτσι σε συνεχή χρόνο τη διασύνδεση των δύο συστημάτων καθώς και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των πελατών, κυρίως των Βασικών Διαπραγματευτών του εξωτερικού.
Η εισαγωγή και λειτουργία του νέου συστήματος κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής. Όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία των πέντε πρώτων ημερών της πλήρους λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων (27 Ιουνίου έως και 1 Ιουλίου), άνω του 85% όλων των οριστικώς διακανονισμένων συναλλαγών με χρηματικό αντίτιμο (συναλλαγές DvP) ολοκληρώθηκαν σε συνεχή χρόνο (RTGS, DvP Model 1) ενώ λιγότερες του 15% σε συμψηφιστικούς κύκλους για τις περιπτώσεις που υπήρξε περιστασιακή έλλειψη τίτλων ή ρευστότητας. Από το στοιχείο αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής :
Η διαχείριση των κινδύνων διακανονισμού (settlement risk) μέσω της εισαγωγής του μοντέλου διακανονισμού ‘μία προς μία’ (gross settlement) υπήρξε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων απόλυτα επιτυχής και αποτελεσματική.
Η διαχείριση των κινδύνων διακανονισμού δεν είχε καμμία επίδραση στην ήδη επιτυχημένη διαχείριση της ενδοημερήσιας ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων (liquidity risks).
Τα ποσοστά διακανονισμού RTGS είναι πολύ υψηλά συγκρινόμενα με αυτά των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν την άψογη οργάνωση και συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού που είναι μέλη του Συστήματος Άυλων Τίτλων, την αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν είτε για ίδιο λογαριασμό είτε ως θεματοφύλακες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και γενικά την ωριμότητα των αγορών χρήματος και χρεογράφων στην Ελλάδα. Τέλος, η επιτυχής λειτουργία των δύο συστημάτων ΗΔΑΤ και ΑΥΛΟΙ ΤΙΤΛΟΙ (με μέσο ημερήσιο όγκο διακανονισμένων συναλλαγών 27,08 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2005), έχει αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολύ μικρού περιθωρίου απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |