Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: feed
Pramnos.netCast RSS Feed

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα

:: στηρίξτε μας
SYNC PODCASTS
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

στο Web
στο pramnos.net

Αρχή » Αρθρογραφία

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ECDL: «Η ποιότητα υπογράφει το αύριο»

Διάφορα άρθρα - 15/07/2005

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ECDL, το οποίο παρακολούθησαν 1.000 εκπρόσωποι φορέων κατάρτισης και πιστοποίησης, όπως Πανεπιστήμια, Εκπαιδευτικά Κέντρα Πληροφορικής, ΟΤΑ, ΚΕΚ και ΙΕΚ από όλη την Ελλάδα.

Στο Συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό των πέντε χρόνων παρουσίας του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Προγράμματος Πιστοποίησης Γνώσεων Πληροφορικής και Δεξιοτήτων Χρήσης Η/Υ ECDL στην Ελλάδα, απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και η Δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος ECDL κ. Jim Friars.

Σημαντικό τμήμα από τη θεματολογία της πρώτης ημέρας ήταν αφιερωμένο στην Αγορά Εργασίας. Παρουσιάζοντας τις καινούριες προκλήσεις και προοπτικές στην αγορά εργασίας σήμερα, ο κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης, Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος ECDL και Πρόεδρος της ECDL Ελλάς, μίλησε για τη σημασία της «εξ’ αποστάσεως» εκπαίδευσης και της «δια βίου» κατάρτισης στην επαγγελματική επιβίωση. Κάτω από το πρίσμα αυτό διαμορφώνονται νέοι ορίζοντες στο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, ενώ η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι πλέον επιβεβλημένη. Παράλληλα, η απόκτηση πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι συνειδητή επιλογή σταδιοδρομίας και μονόδρομος σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι δεξιότητες ΤΠΕ στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως αποδεικνύεται και από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΕΕ με την καθιέρωση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων (Cedefop-Europass/European CV).

Στο ίδιο πλαίσιο οργανώθηκε, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, πάνελ με θέμα συζήτησης την Αγορά Εργασίας και τον Ιδιωτικό Τομέα όπου εξετάστηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν στις τελευταίες τάσεις στην Αγορά Εργασίας, την απασχόληση και την αυξανόμενη ανάγκη για πιστοποιημένη γνώση στην Ελλάδα. Ομιλητές της ενότητας αυτής ήταν σημαντικές προσωπικότητες από τον τομέα του Ανθρωπίνου Δυναμικού και καταξιωμένα στελέχη από τον Ιδιωτικό τομέα που κατέθεσαν την εμπειρία τους, σκιαγράφησαν τις εξελίξεις στην Αγορά Εργασίας, αντάλλαξαν απόψεις και απάντησαν στους προβληματισμούς των Συνέδρων.

Ξεχωριστή θέση, τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, κατείχε η ειδική ενότητα για το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ECDL Ελλάς. Σε αυτή την ενότητα παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες για την ψηφιακή κατάρτιση ευπαθών κοινωνικά ομάδων και ΑΜΕΑ, με στόχο την ίση πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας για ΟΛΟΥΣ. Παρουσιάζοντας την ενότητα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ECDL Ελλάς, ο κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η πρώτη αφορά στο Μεταβατικό Σχολείο της ΣΤΡΟΦΗΣ, που απευθύνεται σε έφηβους που κάνουν κατάχρηση ή/και είναι εξαρτημένοι κυρίως από ναρκωτικές ουσίες. Η ECDL Ελλάς χορηγεί για την επόμενη τριετία τη λειτουργία του ως πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο και προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση του πιστοποιητικού ECDL Core. Στόχος της ECDL Ελλάς είναι να αποτελέσει το πιστοποιητικό ECDL πολύτιμο εφόδιο για όλους τους μαθητές της ΣΤΡΟΦΗΣ για την περαιτέρω εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία και προϋπόθεση για την ομαλή κοινωνική επανένταξή τους. Μιλώντας για τη χορηγία της ECDL Ελλάς η Υπεύθυνη της ΣΤΡΟΦΗΣ, κυρία Κυρατσώ Σκοδρογιάννη δήλωσε, «Σήμερα, 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, εμείς που δίνουμε αυτόν τον αγώνα καθημερινά, απευθυνόμαστε στην ευρύτερη κοινωνία, περιμένοντας αρωγή και υποστήριξη στο έργο μας. Η απόφαση της ECDL Ελλάς να υποστηρίξει το Μεταβατικό Σχολείο της ΣΤΡΟΦΗΣ, μας δίνει δύναμη για τη συνέχιση του έργου μας.».

Ακολούθως, παρουσιάστηκε η δεύτερη κοινωνική πρωτοβουλία, που αφορά στο ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο η ECDL Ελλάς χορηγεί για την επόμενη τριετία τη λειτουργία του ως πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο ECDL και προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους τυφλούς μαθητές να συμμετέχουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση του πιστοποιητικού ECDL Core. Στόχος της εταιρείας είναι τα άτομα με πρόβλημα όρασης να απολαμβάνουν ΙΣΟΤΙΜΑ τα αγαθά της τεχνολογίας. Το πιστοποιητικό ECDL θα αποτελέσει για αυτούς ένα πολύτιμο εργαλείο στην καθημερινή τους ζωή και ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους απασχόληση. Μιλώντας για τη χορηγία αυτή ο Διευθυντής του Προγράμματος, κύριος Θεοδόσιος Μιτζέλης ανέφερε, «Τα άτομα με πρόβλημα όρασης αξιοποιούν τα αγαθά της τεχνολογίας και τα χρησιμοποιούν τόσο στο διάβασμα εφημερίδων, βιβλίων και πρόσβασης στο Internet όσο και στο χώρο της εργασίας τους. Με το ECDL, ο τυφλός αποδεικνύει ότι είναι τυπικά αλλά και ουσιαστικά χρήστης και γνώστης του Η/Υ. Ευχαριστούμε το Δ.Σ. της ECDL Ελλάς για την ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε το Φ.Τ.Ε. Ευχόμαστε ακόμα ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι κρατικοί ή ιδιωτικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Κλείνοντας την ενότητα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της ECDL Ελλάς ο κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης ανακοίνωσε την τρίτη πανελλαδική πρωτοβουλία της εταιρείας που αφορά στην ψηφιακή κατάρτιση 100.000 Ελλήνων πολιτών με την παροχή δωρεάν 100 προγραμμάτων ECDL equalskills σε όλους τους Δήμους - συνολικά 1.000 – της χώρας. Μιλώντας για την κοινωνική αυτή πρωτοβουλία ο κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης, είπε χαρακτηριστικά «Όλοι εμείς οι άνθρωποι της ECDL είμαστε περήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά και για τη συμμετοχή μας στα κοινά. Η Κοινωνία των Πολιτών για να γίνει πραγματικότητα προϋποθέτει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, δηλαδή την «Εταιρεία των Πολιτών». Θέλω να ανακοινώσω ότι από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), εξετάζουμε μία φιλόδοξη δράση – τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα της κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων υπολογιστών - για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη τριετία να βγάλουμε από τον «ψηφιακό αποκλεισμό» 100.000 συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα. Όλες οι προσπάθειες μας έχουν σαν στόχο η Ελλάδα από ουραγός στον τομέα της Τεχνολογίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ να μετατραπεί σε πρωτοπόρο».

Στο πλαίσιο της ενότητας για την Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη απονεμήθηκε ακόμα Βραβείο στο ΚΕΚ του Δήμου Αθηναίων, για την πρωτοποριακή ενέργεια δωρεάν επιμόρφωσης 100 δημοτών, άνω των 45 ετών, μέσω του Προγράμματος ECDL equalskills. Η πρωτοβουλία αυτή, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το Ίδρυμα ECDL, τον Σεπτέμβριο του 2004, αποτελεί πρότυπο παράδειγμα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έναυσμα για την επέκταση της ενέργειας σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Το Βραβείο για το ΚΕΚ του Δήμου Αθηναίων παρέλαβε η κυρία Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, Ε. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, Πρόεδρος ΚΕΚ Δήμου Αθηναίων.

Οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ECDL ολοκληρώθηκαν με την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας ECDL 2004-2005. Ο θεσμός των «Βραβείων ECDL» έχει ως στόχο να επιβραβεύσει την εξέχουσα επίδοση των Συνεργατών ECDL στο Πρόγραμμα ECDL και στα νέα Προγράμματα Πιστοποίησης (ECDL Expert, ECDL e-kids, ECDL equalskills). Παράλληλα να επικροτήσει τη συνεισφορά συνεργατών ECDL στην προαγωγή της ψηφιακής κατάρτισης και της ισότιμης συμμετοχής όλων στην Κοινωνία της Γνώσης, με το «Βραβείο καλύτερου Προγράμματος Προώθησης» και το «Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς». Σε ξεχωριστή Τελετή Απονομής η ECDL Ελλάς επιβράβευσε τα 20 μέλη της οικογένειας ECDL, που «έκαναν τη διαφορά» τη χρονιά που μας πέρασε. Ακόμα, 52 μέλη του δικτύου από κάθε νομό της χώρας τιμήθηκαν για την κορυφαία επίδοση τους, που τους κατέταξε πρώτους στην προώθηση του Προγράμματος ECDL στο νόμο τους.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2008, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top